Inboedelverzekering

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering die schade aan uw inboedel (huisraad, stoffering en meubilering) dekt en vergoed. Deze schade kan ontstaan door bijvoorbeeld brand, diefstal of waterschade. Hoe hoog het verzekerde bedrag is en de precieze dekking kan per verzekeraar verschillen. Bij sommige verzekeraars kunt u het verzekerde bedrag verhogen of een aparte, extra dekking voor kostbaarheden afsluiten.

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt schade aan uw eigendommen die ontstaan is door brand, diefstal, blikseminslag en/of waterschade. Verzekeringen maken vaak een verschil tussen de basisdekking, waarbij de verzekering alleen schade dekt die niet door uw eigen schuld is veroorzaakt, en een allrisk dekking, waarbij ook schade door eigen schuld vergoed kan worden. In het eerste geval kunt u bijvoorbeeld denken aan kapotte elektrische apparatuur door blikseminslag of verlies van eigendommen door diefstal. In het tweede geval kunt u denken aan schade doordat u zelf iets heeft laten vallen.

De beperkingen van inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt een groot deel van de schade van uw eigendommen, maar er zijn ook beperkingen. Zo is bijvoorbeeld de waarde van een erfstuk moeilijk te bepalen, wat het lastig maakt om voldoende gecompenseerd te worden bij schade. De dekking op sieraden wordt beperkt: vaak worden sieraden maar gedekt tussen € 3.000,- en € 6.000,-, afhankelijk van de verzekeraar. De financiële waarde van sieraden kan al snel hoger oplopen. Daarnaast zit er aan sieraden niet alleen een financiële waarde, maar ook een emotionele waarde. Emotionele schade door verlies van of schade aan bezittingen zoals cadeaus of erfstukken wordt niet gedekt door verzekeringen.

Verzekeren in combinatie met een kluis

Door kostbaarheden op te slaan in een kluis, zorgt u er niet alleen voor dat ze veilig gesteld worden van verlies, diefstal of schade door bijvoorbeeld brand. Doordat de goederen die u bij De Nederlandse Kluis opslaat in een kluis standaard verzekerd zijn tot € 45.000,- met een uitbreidingsmogelijkheid tot € 90.000,- of €150.000,- zijn uw eigendommen ook nog eens zeer goed verzekerd. Vooral voor kostbaarheden waarvoor u anders een aanvullende verzekering af zou moeten sluiten kan dit aantrekkelijk zijn.

Kluis huren