Waarom zijn senioren vaker het doelwit van inbraak?

Geplaatst op 21 June 2023

Bijna 50% van de inbraken bij senioren

Inbraak is een misdrijf dat een verwoestende impact kan hebben op het leven van mensen. Helaas zijn senioren vaak een kwetsbare doelgroep voor inbrekers. Uit onderzoek van Ouderen Steun bleek dat bijna de helft van alle woninginbraken in Nederland plaatsvond bij huishoudens waarvan de bewoners 65 jaar of ouder waren.

Waarom zijn senioren vaker het doelwit?

 1. Verminderde fysieke weerbaarheid: Senioren kunnen fysiek kwetsbaarder zijn dan jongere mensen, waardoor ze een gemakkelijker doelwit zijn voor inbrekers. Mobiliteitsproblemen, verminderd gehoor of gezichtsvermogen kunnen het moeilijker maken om potentiële inbrekers te detecteren of te ontvluchten.
 2. Makkelijker toegang voor vreemden: Inbrekers kunnen zich bij deze doelgroep makkelijker voordoen als een thuiszorgmedewerker of een familielid, waardoor ze toegang krijgen tot de woning en hun slag slaan. Laat dus niet zomaar mensen binnen die u niet eerder heeft gezien. 
 3. Verwarring en geheugenproblemen: Senioren kunnen te maken krijgen met geheugenproblemen of cognitieve achteruitgang, wat hen vatbaarder maakt voor inbraak. Ze kunnen bijvoorbeeld vergeten om ramen en deuren op slot te doen of gemakkelijk misleid worden door inbrekers die zich voordoen als vertrouwde personen. Help uw familieleden of dierbaren door ze hiervan bewust te maken. Zo lopen ze minder risico. 
 4. Vermoedelijke waardevolle spullen: Inbrekers weten dat senioren vaak waardevolle spullen in huis hebben, zoals sieraden of contant geld. Maar ook waardevolle spullen van emotionele waarde zoals erfstukken zijn een doelwit van inbrekers. 

Babbeltrucs en andere veel voorkomende inbraakmethoden: 

 1. Babbeltrucs: Inbrekers gebruiken vaak smoesjes om binnen te komen, zoals zich voordoen als thuiszorgmedewerkers, bezorgers, monteurs of familieleden. Ze vertrouwen op het vriendelijke en behulpzame karakter van senioren om toegang te krijgen tot hun woning. 
 2. Insluiping: Inbrekers maken gebruik van onafgesloten deuren of ramen om onopgemerkt een woning binnen te dringen. 
 3. Inbraak via de voor- of achterdeur: inbrekers manipuleren sloten om de deur te openen zonder sleutels door bijvoorbeeld het gebruik van een schroevendraaier of koevoet. 

Zo kunnen senioren een inbraak voorkomen

 1. Bewustwording: Het is essentieel dat senioren zich bewust zijn van de risico’s en veel voorkomende inbraakmethoden. Ze moeten leren verdachte situaties te herkennen en weten hoe ze hierop kunnen reageren. 
 2. Beveiligingstechnologie: Het installeren van beveiligingscamera’s, alarmsystemen en verlichting rondom de woning kan een afschrikkend effect hebben op potentiële inbrekers.
 3. Sterke sloten en deuren: Het upgraden van sloten naar nieuwere modellen en het versterken van deuren met bijvoorbeeld een deurketting kan de kans op een succesvolle inbraak verminderen.
 4. Blijf voorzichtig met vreemden: Senioren moeten voorzichtig zijn bij het openen van de deur voor onbekenden. Het is belangrijk om de identiteit van de persoon te verifiëren voordat ze toegang tot de woning verlenen. 

Tot slot, breng waardevolle spullen naar De Nederlandse Kluis

Het is verstandig om waardevolle spullen veilig naar De Nederlandse Kluis te brengen, zoals waardevolle spullen die niet dagelijks worden gebruikt, maar wel het risico lopen om gestolen te worden bij een inbraak. Bij De Nederlandse Kluis zijn zowel bezittingen met emotionele of financiële waarde 100% inbraakveilig in zwaarbeveiligde bankkluizen. Extra fijn; door de 40 vestigingen in heel Nederland, zit er altijd wel een in de buurt. Bovendien is een kluis  altijd gemakkelijk en zonder afspraak te bezoeken en is een kluis te huren vanaf €9,95 per maand. 

Tijdelijke actie

Als nieuwe klant krijgt u de eerste 2 maanden gratis. U kunt profiteren van deze actie door gebruik te maken van de code ‘Welkomstkorting 2024’. Wilt u gebruik maken van deze actie? Neem dan contact met ons op of kom langs in een van onze vestigingen. 

Maak hieronder direct een afspraak:

Kluis huren