Uw cryptocoin-hardware of sleutel veilig bewaren?

Geplaatst op 24 November 2017

Lees hoe u uw bitcoins of ethereum vandaag nog veilig kunt opslaan

Bitcoins, ethereum: steeds meer mensen investeren in deze zogenaamde cryptocurrencies. Cryptocurrencies kunnen veel waard worden, daarom is zorgvuldige opslag essentieel.

“Cryptocurrencies kunnen veel waard worden, daarom is zorgvuldige opslag essentieel.”

Uw cryptocurrency veilig opslaan

Door de groei van de cryptocoins zijn er steeds meer (online) mogelijkheden om deze veilig op te slaan. Dit kan door gebruik te maken van een wallet, welke de cryptocoins bewaart. Deze wallet wordt versleuteld door middel van een wachtwoord. Kleine hoeveelheden kunt u het beste bewaren in een online wallet. Voor grote hoeveelheden is een offline wallet aan te raden, bijvoorbeeld op een aparte pc die u alleen gebruikt voor het versturen van uw cryptocurrency. Belangrijk is zowel de online als offline portemonnee te versleutelen met complexe wachtwoorden en te zorgen dat u geregeld een backup maakt.

Wat zijn manieren om cryptocoins als bitcoin en ethereum offline op te slaan?

Het online opslaan van uw crytocurrencies brengt risico’s met zich mee. Wanneer u gebruik maakt van een van de diverse websites die wallets aanbieden, bent u afhankelijk van de veiligheid van het platform. Uw online wallet kan gehackt worden via malware en andere hackpogingen. Daarom kunt u voor grotere hoeveelheden beter kijken naar offline opslagmogelijkheden voor uw crytocoins. Zo kunt u uw cryptocoins opslaan op een (met wachtwoord versleutelde) usb-stick of harddisk. Het is mogelijk uw online cryptocurrencies over te zetten naar deze offline usb-sticks, waardoor deze voor online gebruikers niet toegankelijk zijn.

Wat zijn de meest gebruikte hardware wallets?

U kunt uw wachtwoorden opslaan op usb-sticks, echter zijn er ook zogenoemde hardware wallets ontworpen. De hardware wallet is een apparaat dat speciaal is ontwikkeld voor de opslag van cryptocoins. De meest gebruikte hardware wallets zijn de ‘Ledger Nano wallet’, de ‘Bitbox wallet’, de ‘Trezor wallet’ en de ‘Keepkey wallet’. Allen kunnen worden aangesloten op een pc en na gebruik weer offline worden weggeborgen.

Het is naast opslaan op een digitaal aparaat ook mogelijk uw wachtwoord(en) op te slaan in een paper wallet. Een paper wallet is een afdruk van uw wachtwoord op papier. Het document zelf kunt u het beste veilig bewaren. Immers alleen als uw paper wallet goed is beveiligd, zijn uw cryptocoins veilig. Het prettige aan een paper wallet is dat deze niet via een online omgeving te bereiken is, en dus niet gevoelig voor cyber hackers.

Wat zijn de gevaren bij offline opslag van hardware wallets of andere cryptocurrencies in huis?

Het gebruik van een hardware wallet voor uw crytocurrencies is stukken veiliger, maar nog altijd niet zonder risico’s, wanneer u deze in huis bewaart. Een woonhuis wordt dagelijks blootgesteld aan de gevaren voor inbraak, waterschade of brandschade.

Uw cryptocoins veilig opslaan in een kluis

Wilt u uw cryptocoins optimaal beveiligen? Maak dan niet alleen gebruik van een offline wallet, maar bewaar deze tevens buitenhuis in een beveiligde kluis. De safeloketten van De Nederlandse Kluis zijn uitstekend beveiligd, met 24/7 live camerabewaking, trildetectie, mistgenerator en een standaard verzekerde waarde per safe deposit box van €45.000,-. Deze kunt u ophogen tot €90.000,- en indien nodig kunt u meerdere kluizen per persoon huren. Uw eigen verzekeraar kan vaak de verzekerde waarde verder verhogen, indien deze bij ons al tot €90.000,- gedekt is.

Schade die ontstaat uit bijvoorbeeld het verlies van een cryptosleutel valt onder gevolgschade. Onze verzekering dekt op dit moment alleen de materiële schade, dus de kosten van de fysieke hardware wallet. Door de opslag in een externe kluis, kan alleen de contractant de kluis bezoeken en kunnen externen hier niet bij komen. Op deze manier kunt u uw bitcoins, ethereum en andere cryptocoins veilig opbergen.
Kluis huren